Холера викликається бактерією Vibriocholerae у разі потрапляння в організм заражених харчових продуктів або води. Інкубаційний період захворювання нетривалий і становить від 12 до 5 днів.
У більшості людей хвороба протікає безсимптомно чи з легкими або помірними симптомами. У менш ніж 20% хворих розвивається гостра рідка діарея, що призводить до тяжкого ступеня зневоднення з ризиком летального результату.
Характерні симптоми холери:
частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
задишка, різка слабкість.
Профілактика холери
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
використовуйте чисту воду;
мийте овочі і фрукти перед вживанням;
ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину.
При ранній діагностиці і правильному лікуванні холера виліковна. Але за відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, в хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Тому при перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!