У гонитві за новими трендами ми часто шукаємо “більш здорові” альтернативи своїм харчовим звичкам. І сьогодні поговоримо про один з таких трендів – “без цукру” – який ласкаво пропонує нам цукрозамінники.
Цукрозамінники – це підсолоджувачі, які використовуються замість звичайного столового цукру. Деякі виробники нещиро називають свої підсолоджувачі “натуральними”, навіть якщо вони пройшли значну технологічну обробку. І продукти або напої з маркуванням “без цукру” або “дієтичні” часто мають у своєму складі як штучні так і природні (натуральні) замінники цукру.
Натуральні замінники цукру – фруктові соки та нектари, мед, кленовий сироп тощо – часто рекламуються як “більш здорові” варіанти, ніж просто цукор чи інші його замінники. Але навіть “природні підсолоджувачі” можуть підлягати обробці, що ставить під сумнів їхню натуральність.
Натуральні підсолоджувачі, як правило, є безпечними, але важливо розуміти, що споживання будь-якого виду доданого цукру не принесе користі для здоров'я. Такі підсолоджувачі не містять багато корисних поживних речовин, зокрема клітковини, поліфенолів, вітамінів або мінералів. Наприклад, мед і цукор схожі за поживною цінністю, а організм однаково переробляє їх на глюкозу та фруктозу. Надмірне споживання будь-якого цукру, зокрема й натуральних замінників, може призвести до таких проблем зі здоров’ям як карієс, надмірна вага та підвищений рівень тригліцеридів (розглядається як ризик серцево-судинних хвороб)
Штучні замінники цукру можуть бути виготовлені як із синтетичних речовин, так і з природних джерел (з рослин, для прикладу). Такі замінники надзвичайно солодкі та майже не містять калорій. Вони широко використовуються в оброблених харчових продуктах (безалкогольні напої, випічка, цукерки, пудинги, джеми, та молочні продукти). На відміну від “класичного" цукру, вони не підвищують рівень глюкози в крові, що дуже важливо для людей з цукровим діабетом.
Що каже ВООЗ?
Всесвітня організація охорони здоров’я не рекомендує вживати нецукрові підсолоджувачі (англійською non-sugar sweeteners – NSS) для контролю ваги або зниження ризику цукрового діабету, захворювань серцево-судинної системи або раку. Та ця рекомендація не стосується людей з цукровим діабетом. Серед підсолоджувачів, які згадує ВООЗ, – аспартам, ацесульфам калію, адвантам, сахарин, цикламати, неотам, сукралоза, стевія та її похідні.
Заміна вільних цукрів на штучні чи природні підсолоджувачі не допомагає контролювати вагу в довгостроковій перспективі.
Найкращий для цього варіант – збалансований раціон, і обмеження доданого цукру зокрема. ВООЗ рекомендує не більше 10 чайних ложок доданого цукру (скоротіть вживання підсолоджених напоїв, солодощів, випічки, солодких сухих сніданків). Правильно сформувати тарілку допоможе сервіс Про Здорове за посиланням: prozdorove.com.ua
Читайте також
Пройдіть онлайн-тест та визначте свій ризик виникнення цукрового діабету