Відповідно до вимог чинного законодавства України працівники підприємств харчової промисловості, громадського харчування і торгівлі, водопровідних споруд, лікувально-профілактичних, дошкільних і навчально-виховних закладів, об'єктів комунально-побутового обслуговування, інших підприємств, установ, організацій, професійна чи інша діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може спричинитипоширення інфекційних захворювань, виникнення харчових отруєнь, а також працівники, зайняті на важких роботах і на роботах із шкідливими або небезпечними умовами праці, повинні проходити обов'язкові попередні (до прийняття на роботу) і періодичні медичні огляди. Обов'язкові щорічні медичні огляди проходять також особи віком до 21 року.
Воєнний стан не впливає на порядок проходження медоглядів. Організацію й проведення медичних оглядів забезпечує роботодавець власним коштом. Працівники, які без поважних причин не пройшли у встановлений термін обов’язковий медичний огляд у повному обсязі, від роботи відсторонюються і можуть бути притягнуті до дисциплінарної відповідальності.В разі допущення до роботи працівників без медоглядів створюється певний ризик розповсюдження інфекційних захворювань в колективах та серед населення.
Медичні огляди проводяться відповідно до таких законів та підзаконних актів:
Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.1994 р. № 4004-XII (стаття 26)
Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 № 1645-III (стаття 15)
Постанови КабінетуМіністрівУкраїнивід 23.05.2001 №559 «Про затвердження перелікупрофесій, виробництв та організацій, працівники яких підлягають обов’язковим профілактичним медичним оглядам, порядку проведення цих оглядів та видачі особистих медичних книжок»
Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 23.07.2002 №280 «Щодо організації проведення обов’язкових профілактичних медичних оглядів працівників окремих професій, виробництв і організацій, діяльність яких пов'язана з обслуговуванням населення і може призвести до поширення інфекційних хвороб»
Наказу Міністерства охорони здоров’яУкраїнивід 21.05.2007 № 246 «Про затвердження Порядку проведення медичних оглядів працівників певних категорій»
Для чого проводятьм едичні огляди?
Попередній медичний огляд проводиться під час прийняття на роботу. Його мета:
Визначити стан здоров’я працівника, його вихідних показників та можливість виконання професійних обов’язків в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів без погіршення стану здоров’я;
Виявити професійні захворювання (отруєння), що виникли при попередній роботі;
Попередити виробничо зумовлені і професійні захворювання (отруєння) тощо.
Періодичні медичні огляди проводяться щоби:
Своєчасно виявляти ранні ознаки гострих і хронічних професійних захворювань (отруєнь), загальних та виробничо зумовлених захворювань у працівників, в тому числі інфекційних захворювань, джерелом збудників яких може бути хворий або носій;
спостерігати в динаміці за станом здоров’я працівників в умовах дії шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
вирішувати, чи може працівник продовжувати роботу в умовах дії конкретних шкідливих та небезпечних виробничих факторів і трудового процесу;
розробляти індивідуальні та групові реабілітаційні заходи працівникам, що за результатами медичного огляду внесені до групи ризику;
проводити відповідні оздоровчі заходи.
Але найголовнішою метою медичних оглядів є виявлення ранніх ознак захворювання для своєчасного та успішного лікування.
Отже, проходьтещорічнімедичні огляди і будьте здорові!